Energie Coöperatie Epe (ECE) zet in op het winnen van lokaal duurzaam opgewekte energie. Door het opwekkende karakter van deze slogan werd destijds mijn interesse gewekt en ben ik me met het bestuur gaan verdiepen in de financiële aantrekkelijkheid van een ‘postcode roos project’ voor zonne-energie. Die projecten bieden interessante mogelijkheden voor de leden van de energie coöperatie vooral door de fiscale faciliteiten die eraan verbonden zijn. Je stroomrekening bestaat namelijk voor een belangrijk deel uit de heffing van energie belasting die boven op de elektriciteitsprijs komt.

Door deelname aan een project in je eigen postcode gebied, van een coöperatieve vereniging voor een aantal zonnepanelen, lever je jouw aandeel in de stroomopbrengst aan een groene energiemaatschappij. Het belastingvoordeel komt via de energie coöperatie voor de leden beschikbaar voor de looptijd van het project, wat 15 jaar is. Met eigen zonnepanelen geldt de zogenaamde salderingsregeling voor de stroom die je niet zelf gebruikt en terug levert aan het net. Die regeling zal op termijn wijzigen en waarschijnlijk onaantrekkelijker worden. Een overheidsgarantie van 15 jaar bij deelname aan de energiecoöperatie biedt dus wel langer zekerheid en daarmee een mooie rendementsgarantie.

Plek met hoogste rendement

De energie coöperatie verkoopt de opgewekte stroom aan een groene energiemaatschappij. De leden krijgen hun aandeel in de opbrengst. Onze modellen die positief gescreend zijn door consultancybureaus geven een rendement rond de 4-6 % op je investering. Een project van ECE komt op plekken te liggen waar het rendement door de meeste zonne-uren het hoogst is. Dat is meestal beter dan op je eigen dak. Samen met de collectieve inkoop van zonnepanelen en opbouw van een zonnepark zorgt dit voor een relatief lagere investering en een hogere stroomopbrengst dan wanneer je zélf voor het aantal panelen zou gaan, waarvoor je deelneemt.

Per 1 april 2021 komt er een nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking en investeren leden van coöperaties gezamenlijk in duurzame energieopwekking. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie wonen. Hiermee komt de oude postcoderoosregeling regeling dan te vervallen. Voor meer informatie zie www.hieropgewekt.nl

Duurzame energie

Leuk om vast te stellen, dat je dan én goed bezig bent voor je rendement én natuurlijk goed bezig bent om je bijdrage te leveren aan een beetje duurzamer Epe. Want een duurzamer wereld begint natuurlijk wel bij je zelf. Deelnemen aan een project van Energie Coöperatie Epe zorgt er voor, dat het mes inderdaad aan twee kanten snijdt: als Epenaar draag je bij aan een duurzamer dorp en het is niet verkeerd voor je portemonnee!

Secured By miniOrange