Energie Coöperatie Epe (ECE) onderzoekt vele mogelijkheden om duurzaamheidsprojecten op te starten waarbij Epenaren zich kunnen inschrijven. Bijvoorbeeld zonnepanelen op daken van gebouwen. ´Maar we doen meer´, aldus bestuurslid en medeoprichter Marcel Paques uit Epe. “Zo werken we ook samen met bedrijven om andere projecten die de energietransitie bevorderen onder de aandacht te brengen. Zoals Dr Ten uit Wezep, die een zeezoutbatterij ontwikkelde.

Dit bedrijf van voormalig schaatskampioen Marnix ten Kortenaar houdt zich bezig met product- en procesinnovatie. Paques: ´Zij ontwikkelden onder meer een zogenaamde zeezoutbatterij. Het is de goedkoopste en de schoonste batterij ter wereld. Daarbij kan de brandveilige batterij niet oververhit raken.

Ontstaan zeezoutbatterij

De ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere batterij? Ten Kortenaar constateerde ooit dat arme mensen in Afrika behoefte hadden aan een betere, goedkopere en schonere batterij voor de opslag van zonne-energie. ´Een goedkope duurzame batterij was de oplossing om mensen onder primitieve leefomstandigheden te laten beschikken over elektriciteit´, deelt Paques mee. Het product bleek een succes en won ooit al de Jan Terlouw Innovatieprijs en in 2019 de Veluwse Innovatieprijs. Inmiddels is de zeezoutbatterij bekend van verschillende duurzame projecten en kan als prototype zelfs al geleverd worden. Paques: ´We zijn in gesprek geraakt met Marnix en zijn collega’s. We vinden deze alternatieve accu namelijk dé aanvulling op onze lopende projecten. Sterker nog: we denken dat deze batterijen in de nabije toekomst een grote rol kunnen gaan spelen in elk huishouden.´

Met zeezoutbatterij beschik je over je eigen energie

Naast Marcel Paques van de Energie Coöperatie Epe (geheel links) is op de foto bovenaan het team achter de zogenaamde zeezoutbatterij van Dr Ten uit Wezep te zien: Bart Homan, Marnix ten Kortenaar en Gerrit Miedema. De zeezoutbatterij kan in combinatie met een laadpaal als snellader ingezet worden. Lood, zuur en lithium is zeer milieuonvriendelijk. Laatstgenoemde grondstof is ook nog eens schaars. ´Lithium is op een beperkt aantal plaatsen in de wereld te vinden. Ook nog eens onder lastige geopolitieke condities.´ Dat alles geldt niet voor de grondstoffen voor de zeezoutbatterij: koolstof en de zouten die in zeezout voorkomen. “Die zijn overal ter wereld volop voorhanden. Dat maakt de zeezoutbatterij tot een perfect opslagmiddel dat helemaal past in de nieuwe energiewereld.”

Productierobot

Volgens de ECE zijn de hierboven genoemde aspecten belangrijk om dit product vol mee te kunnen laten draaien in de overgang naar de nieuwe energiewereld. ´We willen zo veel mogelijk mensen laten delen in de kennis die de ECE heeft opgedaan in dit batterijproject. Tevens promoten we deze zeezoutbatterij, om zijn gunstige eigenschappen.´

Bij alle projecten die ECE opzet, kijkt men of er toegevoegde waarde voor inzet van batterijtechnologie is. ´Dr Ten is bezig met het opschalen naar massaproductie. Daarvoor wordt er momenteel gewerkt aan een productierobot.´ De ECE zet zich in voor de belangen van de gemeenschap van Epe, aldus Paques. ´Ons doel is dat zo veel als mogelijk de opbrengs-
ten van opwekprojecten ten goede komt van de bewoners. Batterijtechnologie is essentieel voor een succesvolle energietransitie. Ook de toepassing bij huishoudens kan vele voordelen geven.´

Over Energie Coöperatie Epe (ECE)

De ECE onderzoekt en begeleidt verschillende vormen van duurzame energievoorziening voor en door Epenaren. Lokale coöperaties met vrijwilligers zijn de afgelopen jaren op verschillende plekken in Nederland opgestart. “Iedere vrijwilliger gebruikt z’n opgedane kennis vanuit zijn professie en zet die in voor de ECE. Ons doel? Een concrete bijdrage leveren aan de energietransitie. We zoeken naar geschikte locaties voor het opwekken van groene stroom. We hopen dat veel eigenaren hun daken beschikbaar stellen. Zo werken we mee aan de transitie naar duurzame lokaal opgewekte energie. Om zo een handje mee te helpen aan het vormgeven van de circulaire economie waar de generaties na ons ook nog wat aan kunnen hebben.”


Energie Coöperatie Epe wil zo bijdragen aan het terugdringen van vervuilende energiebronnen. ´We doen dat nadrukkelijk niet alleen. We zijn partner van de gemeente aan de ene kant en partner van de bedrijven en de burgers aan de andere kant. Wij zijn onafhankelijk en apolitiek. De ECE werkt nauw samen met collega energie-coöperaties uit de regio. Onze drijfveer? Concreet bijdragen aan de energietransitie en de opbrengsten zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan de bewoners van de gemeente Epe.´

Meer informatie

Op dit moment werken er zestien kundige en zeer gemotiveerde vrijwilligers voor ECE. Wil je meer weten? Via deze pagina kun je je opgeven voor onze emailnieuwsbrief.

Secured By miniOrange