Vanuit die overtuiging ben ik in mijn werk als adviseur bezig met diverse projecten op het gebied van klimaat en energie. Zo werk ik op dit moment aan de regionale energiestrategie van de regio Arnhem Nijmegen, maar ook aan lokale projecten rond energiebesparing, collectieve zonnedaken of klimaatadaptatie (zoals hoe om te gaan met extreme droogte of juist extreme wateroverlast in dorpen en wijken in Nederland). Wanneer we met elkaar investeren in duurzame projecten, investeren we in onze leefomgeving van straks. En dus ook in de generatie van morgen, de generatie van onder meer onze kinderen en kleinkinderen. En dat is belangrijk, omdat de impact van de klimaatopgave namelijk heel ver draagt. Veel verder dan vandaag alleen.

Bijdragen aan mijn directe leefomgeving

Naast mijn werk vind ik het belangrijk om ook in mijn vrije tijd bij te dragen aan mijn directe leefomgeving. Zo raakte ik rond 2010 betrokken bij de ontwikkeling van DeA, een lokale energiecoöperatie in Apeldoorn, waarbij de leden samen eigenaar zijn en samen de koers van de coöperatie bepalen. Dat leek me wel wat. Tot 2018 heb ik actief meegeholpen aan diverse lokale projecten en activiteiten in Apeldoorn, waaronder het Zon op School project voor meerdere basisscholen in Apeldoorn. Ik ben nog altijd lid van deze coöperatie en krijg al jaren als klant mijn energie geleverd vanuit duurzame opwekbronnen uit Apeldoorn. Dat vind ik een superfijne gedachte, dat ik naar de duurzame energiebron kan fietsen, waar ik elke maand voldoende elektriciteit van geleverd krijg. Lokaal en duurzaam opgewekt, en niet duurder dan bij andere leveranciers, wie wil dat nu niet?

Samen werken aan lokale energie

Daar word ik nog altijd blij van. En ik denk dat veel mensen daar blij van worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat mensen het gelukkigst zijn als zij in staat zijn goed voor zichzelf en hun omgeving te zorgen en onderdeel zijn van een veilige, duurzame en betrokken omgeving. Toen ik in 2018 verhuisde van Apeldoorn naar Vaassen met mijn gezin, ben ik via-via in aanraking gekomen met de Eper Energie Coöperatie (ECE), destijds nog in fase van oprichting. Ook deze lokale energiecooperatie zorgt ervoor dat iedereen kan meewerken aan, en profiteren van, een schone en betaalbare energievoorziening voor ons allemaal. Reden voor mij om me als vrijwilliger aan te melden bij deze betrokken club mensen. Graag help ik mee de ECE door te ontwikkelen komende jaren, zoals dat ook jaren terug in Apeldoorn met betrokken inwoners is gelukt.

De kracht van lokaal

Met elkaar werken we aan duurzame opwekprojecten om zoveel mogelijk inwoners van Epe mee te laten profiteren. Bijkomend voordeel: als je meedoet aan een lokale energie coöperatie ondersteun je ook direct de lokale gemeenschap. Want de opbrengsten van projecten gaan terug naar de coöperatie, in plaats van dat ze in handen komen van grote, commerciële partijen. Dat geeft mij in ieder geval een gevoel van betrokkenheid.

Ik doe mee

De echte omslag naar een duurzame energievoorziening in Nederland wordt namelijk pas een succes als mensen in hun buurt of dorp mee kunnen doen. Het gaat echt om gevoel van eigenaarschap in de energietransitie. Door het bundelen van onze kennis en kracht binnen de ECE nemen we zelf de handschoen op. Door het samen te doen hoef je zelf niet alles uit te vinden. De oplossingen komen vaak van elkaar, dus dan is het altijd praktisch en dichtbij. Want, zoals gezegd, morgen begint vandaag! Doe jij ook mee?

Secured By miniOrange