De Buurte kwekerijen heeft in samenwerking met Energie Coöperatie Epe onlangs 550 zonnepanelen op het dak van zijn loods geïnstalleerd. Waar de kwekerij zich met dit project maatschappelijk betrokken toont, profiteert de lokale bevolking van de opgewekte groene stroom. Een win-winsituatie dus.

Een van de oprichters van Energie Coöperatie Epe is Hens Hinloopen, die in het verleden machines heeft ontwikkeld in samenwerking met De Buurte kwekerijen. De kwekerij verhuurt het dak voor een periode van vijftien jaar aan Energie Coöperatie Epe. Daarna komen de zonnepanelen in eigendom van de kwekerij. Inmiddels nemen honderd leden van de energiecoöperatie deel aan het project voor een bedrag van 50 euro per lid.

Vruchtbare samenwerking
Volgens Hinloopen hebben beide partijen veel baat bij de samenwerking. ‘Net als De Buurte beschikken de meeste kwekerijen over daken die onbedekt blijven. Het zijn geen energie-intensieve ondernemingen, die zelf niet snel zullen investeren in zonnepanelen. Terwijl hun loodsen juist erg geschikt zijn voor zonnepanelen. Door met ons samen te werken tonen ze hun maatschappelijke betrokkenheid. Aan de andere kant behalen de deelnemers, zeker met de warme zomers, een flinke winst. Ook de winst die de energiemaatschappij behaalt vloeit weer terug naar onze coöperatie.’

Snel groeiende vorm
Hinloopen hoopt dat andere kwekers het voorbeeld van De Buurte in de toekomst zullen volgen. ‘We zijn drie jaar geleden begonnen met onze Energie Coöperatie Epe. Op dat moment waren er nog 260 coöperaties in Nederland, inmiddels zijn dat er zevenhonderd. Het is een snel groeiende vorm van burgers die samen duurzame energie opwekken. Voor kwekers is het de ideale manier om hun zich op een duurzame manier te verbinden met de lokale bevolking.’

Dit artikel is op 9 januari geplaatst op ‘De Boom In Business’, auteur Ralf Pijnenburg

Secured By miniOrange