Lokaal opwekken en zoveel als mogelijk lokaal gebruiken
Op dit moment kan je stroom die je met je eigen zonnepanelen opwekt alleen terugleveren aan je eigen energieleverancier. Maar met de nieuwe energiewet komt daar verandering in. Dan kan je als particuliere bezitter van zonnepanelen de te veel geproduceerde elektriciteit zelf verkopen aan andere particulieren of bedrijven. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit werkt!
Stroom delen
Op dit moment gaat de zonne-energie die je opwekt, maar niet zelf gebruik, het elektriciteitsnet op. De energieleverancier betaalt je daarvoor een vergoeding. Maar dat kan dus vanaf de komende zomer veranderen. Je spreek dan met je buurman, een familielid of een willekeurige derde een prijs af. De opgewekte stroom gaat nog steeds het elektriciteitsnet op maar er vind dan een verrekening plaats tussen de opwekker van de energie -de bezitter van de zonnepanelen- en de afnemer van de energie, zoals de genoemde buurman, familielid of wie dan ook. Dit wordt delen van elektriciteit genoemd.
Voorwaarde voor deze verkoop/koop van elektriciteit is dat de opgewekte energie direct op het zelfde moment door de afnemer wordt gebruikt. Als dit niet het geval is dan levert de zonnepaneleneigenaar de overtollige elektriciteit gewoon naar zijn energieleverancier en de afnemer koop dan je als afnemer gewoon zijn elektriciteit bij zijn energieleverancier.
Huidige situatie
Op dit moment is het wettelijk niet toegestaan om je eigen opgewekte elektriciteit te verkopen aan andere partijen. Je kan op dit moment alleen de te veel opgewekte elektriciteit terug leveren aan je eigen energieleverancier. Om stroom te mogen verkopen heb je namelijk een vergunning nodig. Met de nieuwe wet, die waarschijnlijk rond 1 juli 2025 van kracht wordt, wordt het dus wel mogelijk om als particulier eigen opgewekte elektriciteit te delen met anderen.
Financiële voordelen
De verwachting is dat het zowel voor de leverende particulier als de afnemende particulier of bedrijf financieel aantrekkelijk is om elektriciteit te delen. In België is het namelijk al twee jaar mogelijk en daar zie je dat de verkopende partij een hogere prijs voor de opgewekte stroom krijgt dan wanneer hij het aan zijn eigen energieleverancier levert. En aan de andere kant is het voor de kopende partij juist gunstig, omdat hij juist weer een lagere prijs betaalt dan wanneer hij het van z’n energieleverancier koopt. Voor beide particulieren dus een WIN-WIN.
De verwachting is trouwens wel dat de betrokken energieleveranciers kosten in rekening brengen bij de energiedelers, zowel bij de koper als de verkoper. Echter de verwachting is dat het de WIN-WIN per saldo wel enkele centen per kWh zal opleveren.
Zolang de salderingsregeling van kracht is -deze zal in 2027 worden beëindigd- zal het delen van energie financieel nog niet echt aantrekkelijk zijn voor de particulier met zonnepanelen. Echter daarna zullen er volop mogelijkheden zijn om dit wel te doen.
Voorwaarden
Om elektriciteit te delen zullen bepaalde voorwaarden van kracht zijn en moeten de netbeheerders deze vorm van energielevering kunnen faciliteren. Zo moet je een slimme meter hebben. De netbeheerder moet vervolgens de systemen op orde te hebben om de gegevens te verstrekken aan de partijen die betrokken zijn bij het delen van energie. Er kan ook een tussenpersoon bij betrokken zijn, die als een soort makelaar de leverende en de afnemende partijen aan elkaar koppelen. Het hoeft dus niet een bekende te zijn aan wie de elektriciteit wordt geleverd.
Nog onbekend is hoe de verrekening van de belasting gaat plaatsvinden.
Congestieprobleem
Met het delen van energie wordt het congestieprobleem niet opgelost. De overtollige elektriciteit bij de eigenaar van de zonnepanelen gaat nog steeds het elektriciteitsnet op. Maar als de kopende partij er dicht bij woont wordt dit wel gunstiger voor de netbeheerder. Want hoe meer lokaal opgewekte energie lokaal wordt gebruikt, hoe minder congestieproblemen optreden op het midden- en hoofdspanningsnet.
Daarnaast kan het delen van energie ook leiden tot gedragsverandering bij de afnemende partij. Het wordt voor hem namelijk goedkoper om op zonnige tijdstippen zijn wasmachine aan te zetten of zijn auto op te laden. Hij koopt op dat moment namelijk goedkopere stroom in bij de particulier met zonnepanelen, waarmee hij een contract heeft afgesloten.
Het vervolg
De Energie Coöperatie Epe gaat zich verder verdiepen in deze vorm van het delen van energie. Want ook voor de lokale gemeenschap is dit een stap in de energietransitie, waarbij wij als burgers meer grip krijgen op eigen energiehuishouding.