De Horst
Inleiding
Sinds 2020 zijn er gesprekken tussen Statkraft, een grote internationale Noorse energiemaatschappij en de gemeente Epe over de ontwikkeling van het zonneveld De Horst (in Oene, langs de A50). Het zonneveld zal ca 15 hectare groot worden en jaarlijks ongeveer 12 Gigawattuur stroom gaan leveren, goed voor het verbruik van 4800 huishoudens. De ruim 22.000 zonnepanelen worden opgesteld in een vaste, op het zuiden georiënteerde installatie met een vermogen van 12 tot 14 Megawattpiek.
Grootschalige opwekinstallaties (zon en wind) doen vaak afbreuk aan de ruimtelijke kwaliteit en hebben daarom ook geen voorkeur. Om aan de energiebehoefte (ook die van onze gemeente) te kunnen voldoen zijn ze echter nodig, omdat er, simpel genoeg, onvoldoende geschikt dakoppervlak voorhanden is. Als er daarom politiek besloten wordt om toch een zonnepark toe te staan maakt ECE zich er sterk voor om zo veel mogelijk inwoners van Epe hierin optimaal te laten participeren en als zodanig mee te laten profiteren van de resultaten.
Op 29 november 2021 hebben we daarvoor een intentie overeenkomst met Statkraft ondertekend en vanaf maart 2022 voeren we overleg met Statkraft om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst. November 2022 werden de aanpassing van het bestemmingsplan en de verleende vergunning onherroepelijk. Een belangrijke voorwaarde welke de gemeenteraad hieraan verbond was dat er gestreefd zou worden naar minimaal 50% burgerparticipatie.
Stand van zaken eind 2023
De gewenste 50-100% burgerparticipatie bleek echter niet haalbaar. De risico’s van dit project zijn te groot om dit verantwoord bij de burgers neer te leggen. Dit komt door hoge kosten van dit project in combinatie met de zeer lage subsidietarieven die voor het project als geheel gelden (SDE-regeling).
Door het afsplitsen van een aantal kleinere projecten van maximaal 0,5 Megawatt kunnen we als energiecoöperatie gebruik maken van een andere overheidssubsidie (SCE) waarvoor veel gunstiger tarieven gelden (ca. het dubbele van de SDE tarieven). Het is echter (technisch/juridisch/financieel) maar mogelijk om maximaal 6 delen als SCE project af te splitsen. ECE wordt daarmee voor circa 25% (3 Megawatt) eigenaar van het totaal. Met Statkraft werd overeenstemming voor dit scenario verkregen.
We verwachten binnen de komende periode van weken/maanden dat de verschillende aspecten duidelijk worden, of het project doorgaat, en de ECE als deel-eigenaar participeert.
Update januari 2025
Recente ontwikkelingen
Statkraft gaat zijn Nederlandse zonne- en windenergie-activiteiten verkopen als onderdeel van een nieuwe strategische focus. Het energiebedrijf wil zijn portefeuille optimaliseren om schaal, kracht en winstgevendheid op te bouwen in veelbelovende markten.
Wat betekent dit voor de ECE
De RVO heeft inmiddels haar spelregels voor de afsplitsing van SCE projecten gewijzigd waardoor deze beoogde optie voor de ECE is komen te vervallen. In het kader van de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Statkraft is de ECE in december 2024 gevraagd of de ECE de ontwikkeling van het zonnepark van Statkraft wil overnemen. De gesprekken hierover zitten in een snelkookpan door het korte tijdspad dat voor de verkoop van hun Nederlandse activiteiten (dus ook De Horst) door Statkraft is opgelegd. Daarbij zijn er nog diverse zaken onzeker, wat een overname niet gemakkelijk haalbaar maakt. Gehele of gedeeltelijke overname (bijvoorbeeld via de gewijzigde SCE regeling voor afsplitsing van maximaal 6 MWp) van het zonnepark is momenteel in onderzoek door de ECE. Het is een spannende tijd waarin we onze eigen expertise en die van externe adviseurs inzetten om het lokaal eigendom in dit zonnepark voor de Eper gemeenschap veilig te stellen.
Het in lokaal eigendom realiseren van (een deel van) zonnepark De Horst zou ook een flinke boost kunnen geven aan zowel de energietransitie als het ontwikkelen van de directe levering van de ECE stroom aan verbruikers in de gemeente Epe. Daarmee zou de ECE concreet bijdragen aan de verduurzaming van stroomverbruik binnen onze gemeente.